05
10
2015

Παιδικη Παχυσαρκια και τροποι αντιμετωπισης της

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη μάστιγα που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Κύπρο και στην Ευρώπη γενικότερα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Υγείας το 2011, η Κύπρος κατέχει Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παιδική παχυσαρκία, με τα παιδιά από την Κύπρο να είναι τα ποιό παχύσαρκα στην Ευρώπη. Η έρευνα υποδικνύει ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά του Δημοτικού είναι παχύσαρκα, ενώ περίπου τα μισά ασκούνται πολύ λίγο ή και καθόλου.

Όταν το σωματικό βάρος του παιδιου υπερβαίνει κατά 20% – 30% το ιδανικό βάρος για το φύλο, την ηλικία και το ύψος του παιδιού, τότε θεωρείται υπέρβαρο . Η παχυσαρκία αρχίζει συνήθως στην ηλικία των 5 και 6 ετών και εάν δεν ληφθούν μέτρα, έχει την επακόλουθη εξέλιξη της πάθησης και στην ενηλικίωση.

Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την υγεία των παιδιών αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη σχετικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.

Τί προκαλεί την παιδική παχυσαρκία;

Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας σε περισσότερο από το 95% των παιδιών, όπως επίσης και γενετικοί παράγοντες.

Για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας συμβάλλει λοιπόν ένας συνδυασμός των παρακάτω:

Διατροφή. Η κατανάλωση τροφών με μεγάλο θερμιδικό περιεχόμενο, όχι μόνο δεν βοηθά στην ανάπτυξη, αλλά οδηγεί στην παχυσαρκία. Τέτοιες τροφές είναι συνήθως συσκευασμένα «σνακ», όπως τσιπς, μπισκότα, σοκολάτες, σφολιατοειδή, χυμοί, σακχαρούχα αναψυκτικά και τα περισσότερα προϊόντα fast food. Κοινό χαρακτηριστικό τους η αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και/ή λιπαρά.

Καθιστική ζωή. Η αντικατάσταση του καθημερινού παιχνιδιού από το διάβασμα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια έχει ως αποτέλεσμα η ενέργεια των τροφών να αποθηκεύεται ως λίπος αντί να «καίγεται» με το παιχνίδι και την γυμναστική.

Γενετικοί παράγοντες. Παιδιά παχύσαρκων γονιών έχουν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά με τις σημερινές διατροφικές συνήθειες.

Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας

• Βοηθούμε το παιδί να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του και όχι βιαστικά με μεγάλες μπουκιές.

• Βοηθούμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, και φροντίζουμε ώστε το 1/3 του κάθε γεύματος να είναι σαλάτα ή μαγειρεμένα ή ωμά / κομμένα λαχανικά.

• Βρίσκουμε τρόπους για μείωση των περιττών λιπαρών / θερμίδων από τις κοινές συνταγές που φτιάχνουμε καθημερινά, καθώς και αντικατάσταση του κοινού λαδιού με ελαιόλαδο.

• Περιορίστε την τηλεόραση. Τις απογευματινές ώρες που βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση γίνεται έντονη διαφήμιση προϊόντων που είναι γλυκά και λιπαρά και κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται συνέχεια το φαγητό και κατ’ επέκταση να τρώνε και να ζητούν τέτοια σνακ.

• Βοηθούμε το παιδί να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες, και περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες. Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια και η γυμναστική που εμπεριέχει παιχνίδι βοηθούν τα παιδιά να κινούνται και αυξάνουν τις κοινωνικές τους ικανότητες π.χ. ποδήλατο, ποδόσφαιρο, γυμναστική, χορό και μπαλέτο.

Αρθρογράφος: – E-Motion Dance & Health Studio

author: emotioncy